19 sierpnia 2019
Śliwa 'Węgierka Dąbrowicka'
'Węgierka Dąbrowicka'
śliwa 'Węgierka Dąbrowicka'
Rodzaj Prunus obejmuje bardzo wiele gatunków roślin ozdobnych i owocowych. Śliwa domowa 'Węgierka Dąbrowicka' to jedna z bardziej znanych, polskich odmian, powszechnie uprawiana w kraju na działkach i w ogrodach przydomowych oraz w sadach towarowych. Jej owoce są bardzo smaczne, nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do przetwórstwa.
Śliwa 'Węgierka Dąbrowicka' została wyselekcjonowana z siewek 'Węgierki Zwykłej' w latach 80 XX wieku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, jest drzewem o kształtnej, stożkowatej koronie. Dorasta do 5 m wysokości. Wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja na gałązkach rozwijają się duże, białe, pachnące kwiaty. Do obfitego owocowania roślina potrzebuje zapylaczy, którymi mogą być inne odmiany śliw: 'Cacanska Rana', 'Cacanska Najbolja', 'Opal', 'Renkloda Ulena' czy 'Węgierka Łowicka'. Pod koniec kwitnienia rozwijają się ciemnozielone liście. Owoce najczęściej dojrzewają w połowie sierpnia, są średniej wielkości lub duże, jajowate, niesymetryczne, ważą od 35 do 40 g. W pełni dojrzałe owoce mają brązowogranatową skórkę pokrytą szaroniebieskim, woskowym nalotem . Miąższ jest żółtozielony, u mocno dojrzałych owoców w kolorze miodu, dość zwarty, łatwo oddziela się od pestki. W smaku jest aromatyczny, słodki, lekko kwaskowy. Owoce świetnie smakują spożywane na surowo, zawierają wiele witamin i minerałów oraz polifenole działające antynowotworowo. Nadają się na przetwory: powidła, dżemy, nalewki i do suszenia. Drzewa szybko wchodzą w okres owocowania, bo już w 2 roku po posadzeniu, owocują obficie, ale wykazują tendencję do przemiennego owocowania. Zbiór owoców trwa od połowy do końca sierpnia.
Śliwa domowa dobrze rośnie na glebach żyznych, gliniasto-piaszczystych o zasadowym odczynie, przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych. Wymaga nasłonecznionych stanowisk. Jest średnio odporna na mróz, średnio wrażliwa na szarkę, mało podatna na inne choroby. W pierwszych latach po posadzeniu wymaga przycinania w celu uformowania korony, później należy usuwać jedynie pędy suche lub uszkodzone. Wiosną w okresie kwitnienia, oraz latem w czasie owocowania drzewa stanowią ozdobę ogrodu.