Malina ‘Beskid’ to odmiana późna, owocująca wyłącznie na pędach dwuletnich, wyhodowana w 1991 roku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (obecnie Instytut Ogrodnictwa). Roślina charakteryzuje dobrym wigorem, dorasta do 1,5 m wysokości, daje odrosty korzeniowe. Tworzy sztywne, proste, średniej grubości pędy pokryte szczątkowymi kolcami. Liście złożone, 3-5 listkowe, zielone, dosyć duże, silnie pomarszczone, na brzegu ostro ząbkowane. Kwitnie w maju. Pierwsze owoce zaczynają dojrzewać w trzecim tygodniu lipca. Owocowanie trawa 5-6 tygodni. Owoce są wydłużone, stożkowate, z tępym wierzchołkiem, czerwone, średniej wielkości lub duże, zwarte, o aromatycznym i smacznym miąższu. Nadają się do bezpośredniego spożycia, jako owoce deserowe, oraz przetwórstwa, w szczególności mrożenia. Można z nich także robić soki, dżemy, konfitury i nalewki. Zaletą odmiany ‘Beskid’ jest jej późny termin owocowania - dostarcza owoców w okresie, gdy owocowanie zakończy większość odmian owocujące na pędach dwuletnich, a zanim rozpoczną plonowanie odmiany owocujące na pędach tegorocznych.
Krzewy odmiany ‘Beskid’ są średnio wrażliwe na mróz i choroby powodujące zamieranie pędów, mało wrażliwe na gnicie owoców, wyróżniają się też podniesioną odpornością na kistnika malinowca. Najlepiej rosną sadzone na stanowiskach słonecznych, na glebach zasobnych w wodę, ale przepuszczalnych. Ważnym zabiegiem w ich uprawie jest regularne cięcie. U odmian malin owocujących latem należy usunąć dwuletnie pędy tuż po zebraniu z nich plonów, w ten sposób przygotowując miejsce dla nowo wyrastających młodych pędów.