1 sierpnia 2014
Malus domestica 'Oliwka Żółta'
Malus domestica 'Oliwka Żółta'
jabłoń 'Oliwka Żółta'
to wczesna odmiana jabłoni powszechnie znana pod nazwą ‘Papierówka’. Oprócz wspaniałych walorów smakowych owoców, przywodzących na myśl dziecięce smaki wakacji spędzanych u babci, drzewka zachwycają swoim widokiem w okresie kwitnienia, tak bardzo charakterystycznym i pięknym dla krajobrazu Polskiej wsi. Siła wzrostu drzewek zależy od zastosowanej podkładki. Kwitnienie odbywa się w maju. Kwiaty są duże, mają białoróżowe płatki, są licznie odwiedzane przez pszczoły. Drzewka wcześnie wchodzą w okres owocowania, ale owocują przemiennie (jednego roku obficie, w następnym słabo). Aby uniknąć przemiennego owocowania w latach obfitego kwitnienia warto przerzedzić zawiązki (usunąć ich nadmiar). Dzięki temu drzewa wydadzą mniej owoców, ale będą one znacznie większe i nie dojdzie do zahamowania tworzenia pąków kwiatowych na przyszły rok. Drzewa ‘Oliwki Żółtej’ zawiązują przeważnie małe lub średnie, kulistostożkowate, zielonkawe jabłka z charakterystycznym kantem. Owoce są smaczne, mają luźny, kwaskowaty miąższ. Dojrzewają w lipcu. Doskonale nadają się na szarlotkę, do kompotu oraz bezpośredniego spożycia. W uprawie odmiana mało wrażliwa na parcha i mączniaka. Drzewa nie wymagają cięcia prześwietlającego, które jest zwykle zalecane przy uprawie odmian o czerwonych owocach (jego celem jest doprowadzenia światła do wnętrza korony, do dojrzewających owoców).
Jabłonie, w szczególności te zaszczepione na karłowych podkładkach, wymagają gleb żyznych i zasobnych w wodę. Niedobór wody w okresie zawiązywaniu owoców i ich intensywnego, letniego wzrostu, może znacznie obniżyć plonowanie. Drzewa należy sadzić na stanowiskach słonecznych, najlepiej w miejscach ciepłych i osłoniętych. ‘Oliwka Żółta’ to bez wątpienia ciągle jedna z najpopularniejszych amatorskich odmian jabłoni. Smaczne owoce deserowe oprócz konsumpcji na świeżo, nadają się do przetwarzania: suszenia, pieczenia lub gotowania. Owoce nie nadają się do przechowywania.