3 października 2016
Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'
Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’
winobluszcz trójklapowy 'Veitchii'
Winobluszcz trójklapowy to pochodzące z Azji pnącze, które chętnie wspina się na wszelkiego rodzaju pionowe przeszkody. Zachodzące na siebie, dachówkowato ułożone liście tworzą zwarty, zielony kobierzec, bardzo efektowny przez cały sezon wegetacyjny, a jesienią dodatkowo fantastycznie wybarwiony w głębokich odcieniach czerwieni i pomarańczu. ‘Veitchii’ to najczęściej spotykana odmiana uprawna winobluszczu trójklapowego, mało wymagająca, zdrowa i przydatna przede wszystkim do sadzenia w miejscach osłoniętych i ciepłych, przy ścianach budynków lub murach ogrodzeń.
Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ przyrasta rocznie o 1-2 metry, dorastając maksymalnie do 20 metrów wysokości. Niezwykłą łatwość wspinania roślina zawdzięcza wąsom czepnym zaopatrzonym na końcach w 5-12 przylg, które przywierają ściśle do podpór o powierzchniach na tyle gładkich, że żadne inne pnącza by się na nich nie utrzymały. Oczywiście wąsy nie poradzą sobie ze szkłem czy marmurem, ale już wszelkiego rodzaju tynki, nieoszlifowane kamienie, cegły czy nawet drewno nie stanowią bariery dla tego pnącza. Główną ozdobę winobluszczu ‘Veitchii’ są duże, trójklapowe liście, zielone i błyszczące latem, szkarłatne jesienią. Dachówkowato ułożone liście tworzą zwartą osłonę chroniąc ściany budynków przed deszczem, wiatrem i słońcem. Ukryte pod liśćmi niepozorne kwiaty rozwijają się w czerwcu. Fioletowe, kuliste, omszone białawym, woskowym nalotem owoce mają średnicę około 0,5 centymetra. Owoce są osadzone na dekoracyjnych, czerwonych szypułkach, niezbyt widocznych wśród liści, ale po pierwszych przymrozkach, gdy liści opadną, ukazują się w pełnej krasie i zdobią nagie pędy aż do grudnia, chyba że wcześniej wypatrzą je ptaki. W okresie zimy owoce stanowią przysmak kosów, kwiczołów i jemiołuszek.