12 lipca 2016
Ribes uva-crispa 'Invicta'
Ribes uva-crispa 'Invicta'
agrest 'Invicta'
Agrest ‘Invicta’ to nowa wartościowa i bardzo smaczna odmiana polecana szczególnie na plantacje towarowe ze względu na plenność, odporność na mróz i przede wszystkim małą wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu.
Spokrewniony z porzeczką agrest rośnie dziko w wielu rejonach świata. Od 500 lat uprawiany jest
w ogrodach głównie ze względu na smaczne i wartościowe owoce. Odmiana 'Invicta' to średniej wielkości krzew owocowy o krzaczastym, rozłożystym, ale luźnym pokroju. Rośnie szybko i osiąga
0,5-1,2 m wysokości. Dosyć grube, proste, wyginające się u góry pędy mają duże i grube kolce umieszczone u nasady liści. Liście z kolei są jasnozielone, trójklapowe, lekko błyszczące i karbowane na brzegach. Krzew zakwita w kwietniu tworząc małe, żółte kwiaty zebrane w grona. Kwiaty są miododajne, chętnie oblatywane przez pszczoły. Owoce, czyli największy skarb agrestu, są średniej wielkości, kuliste lub owalne, zielonkawożółte, słodko-kwaskowate, aromatyczne i bardzo smaczne. Do zbioru nadają się od połowy lipca. Zawierają dużo witamin A, C, B1, PP, żelaza, soli mineralnych , pektyn i kwasów organicznych. Ze względu na niewielką ilość kalorii oraz tłuszczu oraz dużą zawartość błonnika polecane są do stosowania w kuracjach dietetycznych. Działają korzystnie na organizm przy wielu dolegliwościach, m.in. podagrze, reumatyzmie, nieżytach żołądka i jelit. Mają działanie przeczyszczające. Można je jeść na surowo, mrożone, suszone i kandyzowane lub przetworzone, w postaci kompotów, dżemów, soków i nalewek. Owocowanie rozpoczyna się od drugiego, a najpóźniej czwartego roku uprawy.
Agrest dobrze rośne na większości przeciętnych gleb ogrodowych, piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych i przepuszczalnych, w miejscach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru. Młode rośliny mogą być porażane przez amerykańskiego mączniaka agrestu, ale starsze, owocujące okazy są odporne na tą chorobę. Odmiana jest w pełni odporna na mróz, polecana do sadzenia na plantacjach, ale ze względu na wysoką zdrowotność oraz wartościowe i smaczne owoce warto ją sadzić w słonecznych zakątkach ogrodów przydomowych.