9 października 2024

Żurawina wielkoowocowa ‘Howes’

Podziel się!

Vaccinium macrocarpon ‘Howes’
Żurawina wielkoowocowa ‘Howes’

Żurawina wielkoowocowa jest niewielką krzewinką o długich pędach i zimotrwałych liściach, występującą naturalnie w borach bagiennych i na torfowiskach Ameryki Północnej. Pod względem botanicznym należy do rodziny wrzosowatych - jest zaliczana do tego samego rodzaju, co znane wszystkim borówki: krajowa borówka brusznica oraz amerykańska borówka wysoka. Owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych dla zdrowia człowieka składników i związków odżywczych, że ich oddziaływanie na organizm uznano za lecznicze.

Vaccinium macrocarpon ‘Howes’ to wartościowa, późno dojrzewająca odmiana uprawna pochodząca z USA, uważana za jedną z najbardziej wydajnych. Ta niska krzewinka dorasta zaledwie do 10-15 cm wysokości. Jej długie, wiotkie pędy płożą się po ziemi. System korzeniowy żurawiny jest płytki, sięga zaledwie 25 cm w głąb gleby. Liście są drobne, skórzaste, o podwiniętym brzegu, ciemnozielone, w listopadzie wybarwiają się na ciemnoczerwono, co oznacza, że rośliny wchodzą w zimowy okres spoczynku. Kwiaty rozwijają się w czerwcu, są pojedyncze, drobne. Nazwa żurawiny nawiązuje do kształtu kwiatów, które gry poruszają się na wietrze przypominają głowę żurawia. Owoce to mięsiste jagody, dojrzewają w październiku. W porównaniu do innych odmian są uważane za małe lub średniej wielkości, są okrągłe do owalnych, ciemnoczerwone, ich barwa dobrze utrzymuje się po zbiorze owoców. Miąższ wewnątrz owoców jest ścisły, o intensywnym, kwaskowatym smaku i zapachu. Owoce odmiany ‘Howes’ są bardzo trwałe i doskonale nadają się do długotrwałego przechowywania. To jedna z kluczowych cech wyróżniających tę odmianę, ponieważ owoce nie tracą jakości przez długi czas, nawet przechowywane w warunkach chłodniczych. W stanie surowym owoce raczej nie nadają się do spożycia, jednak po przetworzeniu stanowią cenny dodatek do potraw, a także wyśmienicie smakują po ususzeniu.

Żurawina wielkoowocowa ‘Howes’ wymaga specyficznych warunków uprawowych – podłoże musi być kwaśne i stale wilgotne. Krzewinka ta najlepiej udaje się sadzona na glebach torfowych, próchniczych. Przy dobrym zaopatrzeniu w wodę może rosnąć także na kwaśnych glebach piaszczystych. Żurawinę należy sadzić na stanowiskach słonecznych w rozstawie 40 x 40 cm. W warunkach klimatycznych Polski rośliny zimują dobrze, bowiem nawet niewielkie opady śniegu zabezpieczają ścielące się po ziemi pędy przed przemarzaniem.