4 listopada 2014
Malus 'Golden Hornet'
Malus 'Golden Hornet'
jabłoń 'Golden Hornet', Malus ×zumi 'Golden Hornet'
Rajskie jabłonie lub rajskie jabłuszka to grupa kilku gatunków jabłoni uprawianych ze względu na małe, lecz wyjątkowo ozdobne owoce. Pod względem botanicznym są to przede wszystkim odmiany pochodzące od jabłoni niskiej (Malus pumila), jabłoni purpurowej (M. purpurea), jabłoni kwiecistej (M. floribunda) i jabłoni jagodowej (M. baccata). W zależności od cech odziedziczonych po rodzicach, drzewka rajskich jabłoni różnią się pokrojem, barwą kwiatów i liści, wielkością i kolorem owoców, ich trwałością oraz odpornością na choroby. Oprócz walorów ozdobnych, miniaturowe jabłuszka znajdują szereg mniej lub bardziej niebanalnych zastosowań: w kuchni, w salonie czy nawet w ślubnym bukiecie.
Odmiana ‘Golden Hornet’ to jedna z lepszych odmian rajskich jabłoni o luźnej koronie, wyprostowanych gałęziach i szybkim tempie wzrostu, dorastająca do 5 m wysokości i 3,5 m szerokości. Drzewa kwitną obficie w maju. Kwiaty są w pąku różowe, po rozwinięciu pojedyncze, do 4 cm średnicy, jasnoróżowe. Obfitość kwitnienia jest cechą stałą i tylko wyjątkowo srogie zimy lub późne przymrozki mogą ją ograniczyć. Wraz z opadaniem płatków ukazują się liście, wcześniej ukryte wśród kwiatów. Ich jasnozielona barwa oraz odporność na parcha ma istotne znaczenie, bowiem aż do jesieni, czyli do momentu dojrzewania żółtych owoców, to właśnie one zdobią drzewka. Jesienią liście przebarwiają się na czerwono. Żółte, kuliste owoce są bardzo liczne, mają średnicę 2-2,5 cm, od strony słonecznej są ozdobione delikatnym rumieńcem, długo utrzymują się na gałązkach, a drzewka są w tym okresie niezwykle atrakcyjne.
Dzięki bogatym walorom ozdobnym oraz odporności na parcha odmiana została wyróżniona nagrodą AGM przyznawaną przez brytyjskie królewskie towarzystwo ogrodnicze RHS. Rajskie jabłonie najlepiej rosną na glebach żyznych i świeżych oraz umiarkowanie wilgotnych. Do obfitego kwitnienia i owocowania potrzebują stanowisk słonecznych. Sadzone w cieniu często chorują, przedwcześnie gubią liście i owoce.
Owoce rajskich jabłoni, o czym nie wszyscy wiedzą, doskonale nadają się do kandyzowania. Wystarczy rozpuścić cukier w możliwie najmniejszej ilości wody, doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego całe jabłuszka. Gdy tylko owoce staną się szkliste, kandyzowanie jest zakończone. Następnie trzeba je zamknąć w słoiku i czekać na nadejście zimowych wieczorów. Nie dosyć, że takie przetwory są prawdziwą ozdobą stołu, to wyśmienicie smakują jako dodatek do herbaty, którego nie sposób kupić w żadnym sklepie.
Bardziej wytrwali amatorzy prac kuchennych mogą pokusić się o zrobienie przepysznej konfitury lub jabłuszek w syropie z liśćmi mięty. Owoce rajskich jabłoni to także przysmak drozdów, kosów, kwiczołów, i jemiołuszek, ptaki te chętnie goszczą się w jabłkowej stołówce. Bukieciarze i kwiaciarze wykorzystują pędy z barwnymi owocami, lub same owoce, jako dodatek do bukietów i wiązanek, a także do dekoracji wnętrz.