Jałowiec pospolity to gatunek rodzimy, występuje na terenie całego kraju w jasnych lasach sosnowych, brzezinach i na wrzosowiskach. Najczęściej rośnie na glebach jałowych, piaszczystych lub kamienistych. Szkółki roślin ozdobnych oferują duży wybór odmian jałowca pospolitego, różniących się pokrojem, siłą wzrostu i barwą igieł. Jedną z cenniejszych, wolno rosnących form okrywowych jałowca pospolitego, jest polska odmiana ‘Anna Maria’, znaleziona w latach 80 XX wieku przez Jana Grąbczewskiego na zmutowanej odmianie ‘Repanda’.
Jałowiec pospolity ‘Anna Maria’ to karłowy krzew o początkowo płaskokulistym, później poduszkowatym pokroju i wolnym tempie wzrostu. Po 10 latach uprawy dorasta do 20-30 cm wysokości i 0,5 m szerokości. Pędy ma krótkie, najpierw wzniesione, później pokładające się, mocno rozgałęzione. Młode pędy są w kolorze słomkowym, starsze robią się brązowe. Gałązki są cienkie, wzniesione, wszystkie ułożone wertykalnie i równo obok siebie. Pokrywają je drobne, krótkie, szarozielone igły.
Jałowiec pospolity ‘Anna Maria’ jest rośliną łatwą w uprawie, o bardzo skromnych wymaganiach glebowych. Doskonale rośnie na stanowiskach słonecznych, na glebach ubogich w składniki pokarmowe, suchych, kamienistych, a nawet jałowych. Źle rośnie jedynie na glebach wilgotnych i w miejscach zacienionych. Odmiana wykazuje pełną odporność mrozową, można ją sadzić na terenie całego kraju. Najlepiej prezentuje się sadzona w ogrodach skalnych i alpinariach, na wrzosowiskach, murkach skalnych i rabatach z miniaturowymi roślinami iglastymi. Nadaje się do uprawy w pojemnikach ustawianych na słonecznych balkonach i tarasach.