Zioła to rośliny, które zawsze warto mieć pod ręką cały rok. Zawierają cenne substancje odżywcze i prozdrowotne, wzbogacają smak i zapach potraw a jednocześnie mogą być elementem dekoracyjnym ogrodu, balkonu i oczywiście kuchennego parapetu.
Zimozielonym i trwałym ziołem o wyjątkowych walorach ozdobnych oraz niewielkich wymaganiach uprawowych jest szałwia lekarska (Salvia officinalis). Nazwa rodzajowa tej rośliny wywodzi się od łacińskiego słowa salvus oznaczającego zdrowie. Szałwia lekarska dzięki swoim właściwościom leczniczym była znana i wykorzystywana już w starożytności, uważano ją także za roślinę magiczną.
Współcześnie, dzięki atrakcyjnym odmianom o ozdobnych liściach, szałwia lekarska wraca do popularności i jest łatwo dostępna w znakomitej większości sklepów ogrodniczych czy szkółek. Szczególnie polecaną i wartą uwagi jest odmiana 'Tricolor' o wielobarwnych liściach. Ta kolorowa, aromatyczna roślina jest krzewinką, tworzy drewniejące pędy, dorasta do 30-60 cm wysokości. Młode egzemplarze mają regularny, kępkowaty pokrój. Starsze, nieprzycinane wiosną rośliny mają tendencję do pokładania pędów i tworzenia form nieregularnych. Liście szałwii lekarskiej są eliptyczne, skórzaste, w wierzchu pomarszczone, u odmiany 'Tricolor' trójbarwne, szarozielono-fioletowo-purpurowe. Po roztarciu wydzielają silny, aromatyczny zapach. Liście zawierają olejki lotne, w składzie których jest m. in. kamfora, oraz garbniki, flawonoidy, karoteny, kwasy organiczne, witaminę A, B1, C i PP. Można je wykorzystywać w niewielkich ilościach do doprawiania i aromatyzowania potraw oraz ozdabiania talerzy. Drobne, lawendowe kwiaty są zebrane w wąskie, kłosowate kwiatostany. Rozwijają się na przełomie maja i czerwca, kwitną do lipca, ale kwiaty nie stanowią większej wartości dekoracyjnej, choć wabią motyle i inne owady zapylające.
Szałwia lekarska wymaga gleb lekkich, ciepłych, słonecznego i osłoniętego stanowiska. Jest odporna na suszę, ale w ostre zimy może przemarzać, dlatego rośliny warto okryć późną jesienią stroiszem. Szałwia lekarska rośnie zdrowo, właściwie nie ma szkodników i chorób. Dobrze prezentuje się w ogrodach żwirowych, ziołowych i skalnych, sadzona pojedynczo lub w grupach po 2-3 sztuki.