2 września 2013
Vaccinium corymbosum 'Bluecrop'
Vaccinium corymbosum 'Bluecrop'
borówka wysoka 'Bluecrop'
Borówka wysoka, ze względu na pochodzenie zwana potocznie amerykańską to gatunek, który w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością wśród amatorów owoców „z własnego ogródka”. Niewielkie rozmiary pozwalają uprawiać krzewy nie tylko na małych działkach, ale także w pojemnikach ustawianych na balkonach i tarasach. Właściciele ogrodów ozdobnych doceniają borówkę wiosną, w okresie kwitnienia, latem – gdy dojrzewają granatowe owoce i przede wszystkim jesienią, gdy liście zmieniają barwę z zielonej na ogniste odcienie czerwieni i purpury. Gdy do zalet borówki dorzucimy długowieczność i odporność na mróz oraz prozdrowotne właściwości owoców, mamy idealną roślinę do uprawy przy domu.
Borówka wysoka to gatunek z rodziny wrzosowatych, sprowadzony do Europy z Ameryki Północnej. ‘Bluecrop’ to jedna z najpopularniejszych i najlepszych odmian, uzyskana w USA na początku lat czterdziestych XX wieku, powszechnie spotykana i uprawiana na całym świecie w strefie klimatu umiarkowanego. Odmiana ta tworzy krzewy o luźnym pokroju dorastające do 1,5-2 m wysokości. Wyprostowane pędy rozgałęziają się i lekko przeginają się na boki, zwłaszcza latem pod ciężarem owoców. Liście borówki wysokiej są zielone, z wierzchu błyszczące. Jesienią przebarwiają się w odcieniach czerwieni, od pomarańczu po kolor szlachetnego wina. W tym okresie plantacje borówki wyglądają wyjątkowo spektakularnie, chociaż i pojedyncze krzewy robią duże wrażenie. Wiosną z pąków generatywnych rozwijają się beczułkowate, kremowe kwiaty, chętnie odwiedzane przez owady zapylające. ‘Bluecrop’ pod względem terminu owocowania zaliczana jest do odmian średnich. Jagody zebrane w niezbyt duże i stosunkowo luźne grona zaczynają dojrzewać na początku sierpnia. Owoce są duże, kuliste, lekko spłaszczone i jędrne, o niebieskiej skórce pokrytej szarym, woskowym nalotem. Miąższ owoców jest jednak białawy. Owoce są bardzo smaczne. Zbieramy je systematycznie, ale dopiero po kilku dniach po całkowitym wybarwieniu, bowiem dopiero wtedy nabierają właściwego oraz pełnego smaku i aromatu. Plon z jednego krzewu po 6-7 latach uprawy może dochodzić do 5-6 kg. Jagody borówki wysokiej mają cenne właściwości odżywcze i zdrowotne – są małokaloryczne, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują pracę jelit i zapobiegają zachorowaniom na nowotwory.
‘Bluecrop’ jest odmianą bardzo plenną, odporną na mróz, choroby i niedostatek wody w glebie, a do tego łatwą w uprawie. Krzewy do prawidłowego wzrostu i plonowania wymagają kwaśnego odczynu podłoża (pH poniżej 5,5). Jeśli odczyn podłoża w miejscu sadzenia jest wyższy, najlepiej przekopać górną warstwę gleby z mieszaniną kwaśnego torfu oraz przekompostowanej kory sosnowej. Zastosowanie kory sosnowej jako ściółki oraz kwaśnych nawozów (np. siarczan amonu) sprzyja utrzymaniu niskiego pH podłoża. Krzewy należy sadzić na miejscach słonecznych. Przez pierwsze 4 lata krzewy nie wymagają cięcia. Później należy usuwać najstarsze pędy, pozostawiając 6-8 najsilniejszych pędów głównych.
Borówkę wysoką ‘Bluecrop’ można sadzić nie tylko w miejscach specjalnie dla niej przygotowanych. Krzewy będą dobrze rosły na rabatach z innymi roślinami kwaśnolubnymi, a zwłaszcza na wrzosowiskach w towarzystwie azalii wielkokwiatowych, które mają podobne wymagania uprawowe. Jeśli nie mamy ogrodu, ale duży, słoneczny balkon, borówkę można posadzić w pojemniku. Pamiętajmy jednak aby na zimę zabezpieczyć doniczkę przed mrozem.