ENRUFacebook
O ROŚLINACH Roślina Tygodnia Pyrus communis 'Bonkreta Williamsa'
gallery

Pyrus communis 'Bonkreta Williamsa'
grusza ‘Bonkreta Williamsa’

Grusza ‘Bonkreta Williamsa’ zalicza się do bardzo starych ale wciąż popularnych odmian drzew owocowych. Znaleziono ją jako przypadkową siewkę w Anglii już w połowie XVIII wieku. Do uprawy została wprowadzona w 1797r. Największą karierę zrobiła w USA, gdzie na dużą skalę jest uprawiana od 1817 r. pod nazwą Bartlett.

Bonkreta Williamsa  rośnie w młodym wieku średnio szybko i tworzy stożkowatą, dosyć gęstą  koronę, która z wiekiem przekształca się w bardziej rozłożystą z tendencją do zwieszania się dolnych gałęzi. Owoce są średniej wielkości  (o masie 140-180 g), wydłużone z pofałdowaną powierzchnią. Ich skórka jest matowa, cienka, żółta lub z lekkim i rozmytym czerwonopomarańczowym rumieńcem. Miąższ owoców  jest kremowy, delikatny, soczysty i słodki o korzennym aromacie. Gruszki zrywa się na przełomie sierpnia i  września. Do jedzenia nadają się po krótkim, kilkudniowym przechowywaniu. Można je przechowywać w chłodni  w temperaturze 3-4˚C do grudnia (w kontrolowanej atmosferze do maja). Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. W Niemczech produkowana jest z jej owoców popularna wódka z zatopionym w butelce owocem.

Stanowisko do uprawy tej odmiany powinno być ciepłe i słoneczne a gleba żyzna o lekko kwaśnym odczynie. Ze względu na pochodzenie (mała mrozoodporność) najlepsze tereny do uprawy tej gruszy w Polsce to pas zachodni i nadmorski, ale i w centralnej Polsce można spotkać jej stare egzemplarze. Jest odmianą o dużej wrażliwości na zarazę ogniową i parcha gruszy. Jej kwiaty wykazują wysoką odporność na przymrozki dlatego zwykle owocuje obficie i corocznie. Jest także świetnym zapylaczem dla wielu odmian gruszy. Odmiana ta powinna być szczepiona na gruszy kaukaskiej lub gruszy pospolitej, gdyż szczepiona na pigwie wykazuje niezgodność fizjologiczną. W wielu krajach, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych, wyróżnia się szereg  barwnych (szczególnie czerwonych) sportów tej odmiany. Najpopularniejszymi są: 'Arnold', 'Biggar', ‘Russet Bartlett', 'Double Williams', 'Max-Red Bartlett', 'Moyer Russet Bartlett' czy 'Nye Russet Bartlett'.  

 

 
zamknij
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.